ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ

Επικοινωνήστε με την ΕΛΜΕ Ροδόπης στο email: elmerodopis@gmail.com

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Ε.Λ.Μ.Ε. Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
Δ/νση : Στ. Κυριακίδη 91
Τ.Κ. 69100-ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΤΗΛ. : 6977340776
e-mail : elmerodopis@gmail.com
Ιστοσελίδα:www.elmerodopis.blogspot.com


ΘΕΜΑ: << Πρόταση της ΕΛΜΕ Ροδόπης προς ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ για τον ΕΟΠΥΥ>>

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δύο μήνες τώρα με τη νέα οργάνωση της κοινωνικής μας ασφάλισης μέσω του ΕΟΠΥΥ μπορεί να περιγραφεί ρεαλιστικά ως πλήρης χρεοκοπία του -ήδη προβληματικού- κοινωνικού κράτους ∙ ελάχιστοι οι συμβεβλημένοι γιατροί, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων ακόμη και σε γειτονικούς δήμους (παιδίατροι, πνευμονολόγοι, ουρολόγοι κ.τ.λ.), αύξηση νοσηλίων και στα δημόσια νοσοκομεία, μετακύλιση των εξόδων για την προστασία του δημοσίου αγαθού της υγείας στα λεηλατημένα εισοδήματά μας. Την τραγική κατάσταση που βιώνουμε μπορεί κανείς να την καταλάβει από το σημαντικό στοιχείο ότι για τον καινούριο ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για να καλύψει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ και ήταν ήδη ελλιπής!
Το σχέδιο της πλήρους εξάντλησης των αντοχών της ελληνικής κοινωνίας και της διάλυσης της οικονομίας, συνεχίζεται με ένα νέο πακέτο μέτρων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται:
• η μείωση, σε εξευτελιστικά επίπεδα, του κατώτατου μισθού, των επικουρικών και των κύριων συντάξεων και του εφάπαξ
• η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι απολύσεις στον ευρύτερο και στο στενό δημόσιο τομέα
• η ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.
Το αύριο που μας επιφυλάσσουν δεν έχει ελπίδα.
Στην Ελλάδα των Μνημονίων ο εργαζόμενος υφίσταται ολοκληρωτική επίθεση που έχει τα χαρακτηριστικά μιας βάρβαρης και αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής- «γενοκτονίας» : στοχευμένες μισθολογικές και ασφαλιστικές περικοπές από την κεντρική διοίκηση με στόχο την φυσική του εξόντωση! Κι όλα αυτά μέσα σε μια γενικευμένη συνταγματική εκτροπή, όπως συμβαίνει και με την περίπτωση της κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, το άρθρο 22, παρ. 5 του Συντάγματος ορίζει ότι «το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων». Ακόμη, βέβαια και στον νόμο 3918/2011 για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας στο άρθρο 18 αναφέρεται ότι σκοπός του ΕΟΠΥΥ είναι «η θέσπιση κανόνων ποιότητας και αποτελεσματικότητας της παροχής υγείας». Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση έχει αφήσει «κενό γράμμα» αυτές τις διατάξεις, καθώς η μόνη μεριμνά της είναι η μείωση ακόμη και των αναγκαίων δαπανών για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, τακτική που θα οδηγήσει έναν ολόκληρο λαό σε τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.
Καλούμε, λοιπόν, την ΟΛΜΕ ως το πολυπληθέστερο συνδικάτο του δημοσίου τομέα και την ΑΔΕΔΥ (αλλά και όλα τα μέλη μας, και όλους τους εργαζομένους να αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή), και να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για να καταγγείλουν την αναντιστοιχία των ασφαλιστικών εισφορών μας (για τον ΕΟΠΥΥ πληρώνουμε εισφορά πέρα από το ποσό που πληρώνουμε για Υγειονομική περίθαλψη) και ασφαλιστικών παροχών του ΕΟΠΥΥ, και στηριζόμενοι στην καταγγελόμενη αναντιστοιχία να επιδιώξουμε και να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία.
Συνάδελφοι, η αντεπίθεση για την προστασία των τελευταίων κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μας απέμειναν πρέπει να περιλαμβάνει και νομικό ακτιβισμό πέρα από την προσπάθειά μας να ανατρέψουμε ηθικά, ιδεολογικά και πολιτικά τους αποδομητές κάθε έννοιας σεβασμού της ατομικής αξιοπρέπειας, της κοινωνικής πρόνοιας και της εθνικής μας ύπαρξης. Χρειάζεται Αγώνας για μια πολιτική δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, που θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την παιδεία, την υγεία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, για μια κοινωνία χωρίς διαφθορά και ανισότητες. Για να αλλάξουν, επιτέλους, οι δομές του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, το οποίο, αφού απομύζησε τον πλούτο της χώρας, την οδήγησε στην σημερινή κρίση.

ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου