ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ

Επικοινωνήστε με την ΕΛΜΕ Ροδόπης στο email: elmerodopis@gmail.com

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Ε.Λ.Μ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 24 Φεβρουαρίου ημέρα πανεργατικής και πανϋπαλληλικής κινητοποίησης.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας
Δεν συναινούμε κύριε Πρωθυπουργέ.
Στο εθνικό προσκλητήριο που μας καλέσατε θα είμαστε απόντες αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ.
Δεν έχουμε σκοπό να πάρουμε όπλα και να βγούμε στο βουνό για να σώσουμε την εθνική οικονομία. Γιατί πολύ απλά είμαστε εμείς οι μισθωτοί, οι άνθρωποι του μόχθου, που επί σειρά ετών είμαστε οι αιμοδότες της εθνικής οικονομίας. Είμαστε εμείς οι άνθρωποι της εργασίας. Αλλά φαίνεται πως οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μισούν τους ανθρώπους της εργασίας. Γιατί πάντα αυτούς βάζουν στο στόχαστρο. Δεν έβαλαν ποτέ στο στόχαστρο τους φοροφυγάδες, τους "εθνικούς νταβατζήδες", τους διαπλεκόμενους με τις πολιτικές εξουσίες, τους κατόχους του μεγάλου πλούτου. Τον πατριωτισμό της κύριε Πρωθυπουργέ η τάξη της μισθωτής εργασίας τον έχει αποδείξει πολλές φορές.
Τα όσα μας είπατε την Τρίτη το βράδυ δεν είναι απλώς ότι ανατρέπουν τα όσα ελάχιστα προεκλογικά και μετεκλογικά είχατε ο ίδιος υποσχεθεί, αλλά πρωτίστως και κυρίως υπονομεύουν καίρια και κύρια κάθε ίχνος κοινωνικής συνοχής. Το περισσότερο που μπορείτε να περιμένετε από το πάγωμα των μισθών μας και κόψιμο των επιδομάτων μας είναι 600.000.000 ευρώ. Σταγόνα στον ωκεανό στα 30 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή η φοροδιαφυγή των φίλων της οικονομίας αγγίζει πολλά δις ευρώ. Ταυτόχρονα η δήλωση του Υπουργού της Οικονομίας ότι δεν θα δώσει τίποτε περισσότερο φέτος στα ταμεία για τις συντάξεις έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα που σημειώνει ότι οι συντάξεις παρέχονται με την εγγύηση του κράτους. Τα ασφαλιστικά μας ταμεία είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που τα διέλυσαν και τα καταλήστευσαν. Κύριε Πρωθυπουργέ 28.000.000.000 δις ευρώ δόθηκαν για την στήριξη των Τραπεζών. Αλλά για την στήριξη της εργασίας και του κόσμου της εργασίας δεν δόθηκε τίποτε, ή στην καλύτερη περίπτωση ψίχουλα επαιτείας.
Στα δημόσια σχολεία πληθαίνουν οι ωρομίσθιοι των 300 ευρώ, αυτοί που είχατε πει ότι θα τους καταργήσετε γιατί είναι απαράδεκτες οι συνθήκες της εργασίας τους. Αντί λοιπόν να καταργήσετε τον θεσμό των ωρομισθίων παγώνετε τις προσλήψεις και Κύριος οίδε με ποιές συνθήκες θα ανοίξουν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά. Εξ' όσων μαθαίνουμε έχει σταματήσει ο διάλογος για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Αλίμονο, πόσες ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν. Για μια ακόμη φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Με τον πιο επίσημο τρόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι διάλεξε συμμάχους. Και αυτοί οι σύμμαχοι προφανώς δεν βρίσκονται στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Δεν βρίσκονται στους ανέργους, στη γενιά των 500 ευρώ, στους υποαπασχολούμενους. Ούτε για μια στιγμή δεν σκεφτήκατε κύριε Πρωθυπουργέ ότι υπάρχει και η λύση του ευρωομόλογου, ή του λαϊκού ομολόγου. Γιατί θα ήταν μια πολιτική, όχι επαναστατική, αλλά κατά τι διαφορετική από την πολιτική των διεθνών οίκων. Απλώς θέλετε να δώσετε περισσότερα στους κερδοσκόπους. Αλλά όταν ακολουθείς πολιτικές κατευνασμού του κτήνους τότε εκείνο ζητά και άλλα.
Άλλωστε δηλώσατε ότι είστε πρόθυμος να δώσετε ότι ζητούν. Εμείς όμως σας λέμε ότι θα είμαστε απέναντί σας. Απέναντι στις πολιτικές που διαλύουν την κοινωνία και την δημόσια παιδεία. Ναι κύριε Πρωθυπουργέ συμφωνούμε μαζί σας. Υπάρχουν χρήματα. Αλλά όχι εκεί που τα ζητάτε. Ξέρετε πολύ καλά που υπάρχουν, αλλά αυτά δεν τα αγγίζετε. Ο καθείς κρίνεται από τις επιλογές του.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι η συμμετοχή μας στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Είναι αν θέλετε και μια πρώτη προσπάθεια για την δημιουργία ενός κινήματος για την υπεράσπιση των αυτονόητων. Το να ζούμε με αξιοπρέπεια με τον μισθό μας ή την σύνταξη μας δεν είναι η κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων αλλά το αυτονόητο. Αν σιωπήσουμε τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ
(ΟΛΜΕ – ΔΟΕ) ΣΤΙΣ 8 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ.
Για την Αγωνιστική Συνεργασία
Βίκυ Ολμπασάλη
Σταμάτης Σακελλίων
Βασίλης Στεφαν
ίδης

ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ...

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό σύστημα.07-02-2010
- Όλο το παρασκήνιο από τις πυρετώδεις συσκέψεις του Σαββατοκύριακου.
- Ποιοί κινδυνεύουν να χάσουν το αφορολόγητο.
- Θα μαζεύουμε αποδείξεις που αναλογούν στο 20% του εισοδήματος.
- Με 45% θα φορολογούνται εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Πυρετώδεις συσκέψεις αυτό το Σαββατοκύριακο στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταλήξει η πολιτική ηγεσία στα μέτρα που άλλους θα επιβαρύνουν και άλλους θα ελαφρύνουν. Το μεγάλο στοίχημα που "παίζεται" είναι η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει από 1-1-2010, με βάση την οποία θα υπολογιστούν οι φόροι για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να συνδέσει το ύψος του αφορολόγητου με το ποσό των αποδείξεων που συγκεντρώνουν οι πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνουμε για να "πιάσουμε" το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουμε αποδείξεις ύψους 20% του εισοδήματος αυτού. Δηλαδή κάποιος που δηλώνει 40.000 εισόδημα θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις ύψους 8.000 ευρώ.
Όλοι οι φορολογούμενοι θα ξεκινούν με αφορολόγητο 6.000 ευρώ. Το αφορολόγητο θα "χτίζεται" με αποδείξεις μέχρι να φτάσει στα 12.000 ευρώ. Ανάλογα το δηλωθέν εισόδημα η εφορία θα ζητάει και ανάλογο ποσό αποδείξεων. Κάποιος που δηλώνει για παράδειγμα 50.000 ευρώ εισόδημα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει αποδείξεις 6.000 ευρώ ή και περισσότερο. Κάποιος που δηλώνει χαμηλό εισόδημα, για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 θα χρειαστεί να εξασφαλίσει αποδείξεις περίπου 1.500 ευρώ.
'Όποιος δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες αποδείξεις για να φτάσει το αφορολόγητο, θα φορολογείται με συντελεστή 10% για το ποσό που απομένει μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει εισόδημα 15.000 ευρώ και έχει μαζέψει αποδείξεις που τον οδηγούν να έχει αφορολόγητο 10.000 ευρώ, για την διαφορά των 2.000 ευρώ, μέχρι να φτάσει στο τελικό αφορολόγητο, θα φορολογείται με 10%.
Όσοι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις από όσες χρειάζονται, το επιπλέον ποσό θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή 8-10% και το ποσό που θα προκύπτει θα μειώνει ανάλογα τον φόρο.
Αυτό που μπορεί να φέρει επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά είναι το ενδεχόμενο να καταργηθεί σημαντικός αριθμός φοροαπαλλαγών, όπως τα ασφάλιστρα ζωής. Υπάρχει εισήγηση στον υπουργό οικονομικών αυτές οι φοροαπαλλαγές να καταργηθούν και οι αποδείξεις που παίρνουν γι' αυτές οι φορολογούμενοι να συναθροίζονται με όλες τις υπόλοιπες.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα χρειαστεί να καταγράφουμε αναλυτικά τις αποδείξεις. Απλώς θα τις βάζουμε σε φάκελο και θα τις στέλνουμε στην εφορία.
Σε ότι αφορά τη φορολογική κλίμακα, αναμένεται να προστεθούν 2 νέα κλιμάκια για ύψος εισοδήματος έως 30.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής που σήμερα είναι 40% και εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, θα ισχύσει από αρκετά χαμηλότερα εισοδήματα ύψους 40 - 50.000 ευρώ.
Έτσι, τα εισοδήματα από 12.000 - 15.000 ευρώ θα φορολογούνται με 15%, από 18.000 - 26.000 με 24-25% και από εκεί και πάνω με 35%. Τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ με 40% και τα εισοδήματα άνω των 60.000 ενδεχομένως να φορολογούνται με 45%.

Ε.Λ.Μ.Ε ΡΟΔΟΠΗΣ

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε μεγαλύτερες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων από αυτές που κυκλοφόρησαν με βάση τα πρώτα σενάρια οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπιστώνεται ότι διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να εξοικονομηθούν τα 650 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα διάφορα εναλλακτικά σενάρια, από τα οποία προέκυψε ότι ακόμη και με άγριες περικοπές στα υψηλά επιδόματα, η άσκηση «δεν βγαίνει», αν δεν υπάρξουν έστω και μικρές μειώσεις στα επιδόματα του μεγάλου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδήματα. Τα εναλλακτικά σενάρια
Συγκεκριμένα, τα σενάρια που εξετάστηκαν προβλέπουν εναλλακτικά:
1. Να μη θιγούν καθόλου οι υπάλληλοι με καθαρές αποδοχές γύρω στα 1.350 - 1.400 ευρώ (περίπου 2.000 ευρώ μεικτά) και να επιβαρυνθούν κλιμακωτά τα υψηλότερα εισοδήματα. Σε αυτή την εκδοχή, η μείωση για κάποια πολύ υψηλά εισοδήματα φτάνει το 50%. Ακόμη κι έτσι όμως, επειδή ο αριθμός αυτών που παίρνουν τα πολύ υψηλά εισοδήματα είναι μικρός, δεν προκύπτει η απαιτούμενη εξοικονόμηση. Επιπλέον, οι αντιδράσεις από τις συγκεκριμένες ομάδες αναμένονται έντονες και η κυβέρνηση φοβάται μήπως ακυρωθεί εντελώς η προσπάθειά της. Αν π.χ. οι δικαστές ή οι εφοριακοί προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, θα αντιμετωπίσει προβλήματα μαζικών προσφυγών ή αδυναμίας συλλογής φόρων.
2. Να επιβληθεί γραμμικά η μείωση του 10% σε όλα τα επιδόματα, οπότε θα συγκεντρωθεί το ποσό, αλλά θα υπάρξουν απώλειες εισοδήματος ακόμη και σε χαμηλόμισθους, καθώς επιπλέον παγώνουν οι μισθοί και καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση που ισχύει σε κάποια από αυτά τα επιδόματα. Εδώ η κοινωνική αντίδραση αναμένεται να είναι μεγάλη και επιπλέον θα παραβιάζεται η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
3. Να επιβληθεί μια μικρή περικοπή, της τάξεως του 5%, σε κάποια χαμηλά εισοδήματα και στη συνέχεια να επιβαρυνθούν τα υψηλότερα εισοδήματα με υψηλότερους συντελεστές, χωρίς όμως να υποστούν τις πολύ μεγάλες περικοπές του πρώτου σεναρίου. Ο συνδυασμός που θα εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα με βάση αυτό το σενάριο ήταν μέχρι χθες ακόμη υπό αναζήτηση. Εναλλακτικά, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να επιβληθεί μια περικοπή προσωρινού χαρακτήρα, η οποία θα γινόταν ευκολότερα αποδεκτή από τους υπαλλήλους. Η λύση όμως αυτή απορρίφθηκε, διότι οι Βρυξέλλες περιμένουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις για τα πολλά προσωρινά που θεωρούν ότι υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Η περικοπή των επιδομάτων πρέπει όχι μόνο να εξοικονομεί το απαιτούμενο ποσό, αλλά να αποτελεί και ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του ενιαίου μισθολογίου. Έτσι, όσο κι αν είναι δύσκολο υπό συνθήκες πίεσης, πρέπει να μπει με την ευκαιρία μια τάξη στο χάος και το καθεστώς ανισοτήτων των επιδομάτων. Πράγματι, όπως προκύπτει από μία όχι πλήρη καταγραφή των επιδομάτων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών (δεν περιλαμβάνει τις παροχές των βουλευτών, των στρατιωτικών, των δικαστών και των διπλωματών, που φέρουν διαφορετικές ονομασίες), οι ανισότητες στα επιδόματα είναι τεράστιες και όχι απαραιτήτως δικαιολογημένες. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Οικονομικών, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτές τις μέρες, το επίδομα είναι σχεδόν το ίδιο, τόσο για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (970- 1.800 ευρώ) όσο και γι΄ αυτούς της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (1.200-2.100 ευρώ). Συνεπώς, το επίδομα είναι θέμα υπουργείου και όχι θέσης που απαιτεί ευθύνη. Υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε άλλα υπουργεία έχουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές από αυτές των υπαλλήλων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (της 9χρονης) του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμη, στο υπουργείο Υγείας, οι νοσηλευτές παίρνουν επιδόματα 280- 310 ευρώ, μικρότερα από των διοικητικών υπαλλήλων (476 ευρώ). Τα υψηλότερα επιδόματα πάντως, με βάση την καταγραφή αυτήν, παίρνουν οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που φτάνουν τα 2.410 ευρώ τον μήνα. Η περικοπή των επιδομάτων πρέπει όχι μόνο να εξοικονομεί το απαιτούμενο ποσό, αλλά και να αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του ενιαίου μισθολογίου,για το οποίο αγωνίζεται η ΑΔΕΔΥ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ....

Ποιους «δαγκώνει» το νέο φορολογικό

1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΞΤΡΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΒΕ-ΞΗΛΩΝΕ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ.
Στα «ταπεινά» 40 ή 50 χιλιάρικα χαμηλώνει ο ανώτατος συντελεστής 40%
Αλλαγή εισοδηματικών κλιμακίων, μείωση βασικού συντελεστή στο 15%-18%, διατήρηση ανώτατου συντελεστή 40% και αφορολόγητο 12.000 ευρώ με αποδείξεις κατά το ήμισυ φέρνει από το 2010 το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της προσεχούς εβδομάδας από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια κοψίματος και ραψίματος του φορολογικού πακέτου. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι συντάκτες του νέου φορολογικού πλαισίου δεν έχουν περιθώρια εναλλαγών, καθώς δεν πρέπει να αποκλίνουν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και «αν είναι δυνατόν να υπάρξει και υπέρβασή του», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου. Βασική αρχή είναι με την επέμβαση στη φορολογική κλίμακα, στις φοροαπαλλαγές και στην αυτοτελή φορολόγηση να εξοικονομήσουν 1,1 δισ. ευρώ, τόσα όσα εγγράφει το Πρόγραμμα και τα οποία μεταφράζονται σε 700 εκατ. από την αυτοτελή, 200 εκατ. από τις απαλλαγές και άλλα 200 εκατ. από την κλίμακα. Το οικονομικό επιτελείο, κινούμενο βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεων και των κοινοτικών επιταγών, καταλήγει σε 14 σημαντικές αλλαγές:
1.Καθιερώνεται μια ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων: μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες.
2.Ενιαίο και το αφορολόγητο όριο, το οποίο παραμένει στα 12.000 ευρώ, αλλά θα καλυφθεί με αποδείξεις πιθανότατα το 50% αυτού. Ουσιαστικά το αφορολόγητο θα περιοριστεί στα 6.000 με 8.000 ευρώ και για το υπόλοιπο θα απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων.
Επιβάρυνση 780 ευρώ ― για τους άνω των 60.000
3.Καταλήγουν στην εφαρμογή του ανώτατου συντελεστή 40% από εισοδήματα 40.000 ή 50.000ευρώ αντί των άνω των 75.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η διατήρηση του ισχύοντος ανώτατου συντελεστή επιλέγεται υπό τον φόβο της έξαρσης της φοροδιαφυγής, ακόμα και από αυτούς που σήμερα δηλώνουν τέτοιου ύψους εισοδήματα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο λαμβάνουν τις οριστικές αποφάσεις οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης Επί παραδείγματι, ο έχων εισόδημα 60.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 6.000 ευρώ για τα 15.000 εισοδήματος πάνω από τα 45.000 ευρώ, επί των οποίων τώρα ισχύει φορολογικός συντελεστής 35% και θα πλήρωνε 5.250 ευρώ. Δηλαδή, θα πληρώσει αυξημένο φόρο 750 ευρώ γι' αυτό το τμήμα εισοδήματος του.
4.Εξετάζονται ακόμα και ελαφρύνσεις για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ. Η μείωση του βασικού συντελεστή 25% θεωρείται βέβαιη για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Εξετάζεται να πέσει μεταξύ 15% και 18%. Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη τής όσο το δυνατόν μικρότερης μείωσης, με πιθανότερο τον συντελεστή 18%. Το όφελος υπολογίζεται στα 420 ευρώ, καθώς ο φόρος που αναλογεί στα 6.000 ευρώ εισοδήματος μεταξύ των 12.000 και των 18.000 ευρώ μειώνεται στα 1.080 ευρώ από 1.500 ευρώ σήμερα (συντελεστής 25%). Δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο διατήρησης του 15%, παρ' ότι υπήρξε τέτοια πρόταση, καθώς θα εκλαμβανόταν ως ένα ακόμα δείγμα ασυνέπειας της κυβέρνησης στις προεκλογικές της εξαγγελίες.
5.Διευρύνονται οι αλλαγές στα εισοδηματικά κλιμάκια, χωρίς να αλλάζουν οι συντελεστές φορολόγησης. Διατηρείται ο ισχύων συντελεστής 25% για εισοδήματα από 18.000 έως 30.000 ευρώ και ο επόμενος 35% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Υπό διερεύνηση είναι αν ο συντελεστής 35% θα αφορά εισοδήματα μέχρι 40.000 ή 50.000 ευρώ, πέραν των οποίων θα εφαρμοστεί ο ανώτατος συντελεστής 40%.
6.Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 και βάσει αυτής θα γίνει η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Για το πρώτο τρίμηνο (αρχές Απριλίου εκτιμάται να εφαρμοστεί) η διαφορά στην παρακράτηση θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες, με ισόποση κράτηση των σχετικών ποσών.
7.Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση. Πληροφορίες, πάντως, λένε ότι υπήρξε πρόταση εξαίρεσης από το νέο σύστημα των μερισμάτων, η οποία όμως απορρίπτεται καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως και αυτά θα πάνε στην κλίμακα.
8.Κατάργηση και των φοροαπαλλαγών, με εξαίρεση τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
9.Αναγνωρίζονται κάθε είδους αποδείξεις, πλην αυτών που αφορούν λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Αλλαγές επέρχονται και στις εκπιπτόμενες δαπάνες, όπως τόκοι στεγαστικών δανείων (καθιέρωση ενός ποσοστού έκπτωσης 100% για μέχρι 120 τ.μ. πρώτης κατοικίας). Παρακράτηση φόρου και από επιτηδευματίες;
10.Εξετάζεται το ενδεχόμενο καθιέρωσης παρακράτησης φόρου εισοδήματος ακόμα και από τους επιτηδευματίες.
11.Διατηρούνται οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις και το βάρος πέφτει σε ομάδες ύποπτες για φοροδιαφυγή.
12.Καθιερώνεται λογιστικό σύστημα φορολόγησης για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών. Εναντι αυτών καταργείται και η αυτοπεραίωση.
13.Υποχρεωτική η χρήση ταμειακών μηχανών από το σύνολο των επιτηδευματιών.
14.Διευρύνεται η εφαρμογή του ΦΠΑ στο σύνολο των επιτηδευματιών, των υπηρεσιών και των προϊόντων.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
είμαστε μπροστά στη δυσχερέστερη οικονομική και πολιτική συγκυρία των τελευταίων 30 ετών, όπως διαγράφεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και στους αρνητικούς δείκτες και τις πραγματικές παθογένειες της παρασιτικής μας οικονομίας. Μετά την απάτη της «ισχυρής οικονομίας» στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και στις αρχές της τρέχουσας, μετά την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, τη γενικότερη κακοδιαχείριση και το όργιο κερδοσκοπίας Τραπεζών και λοιπών «επενδυτών», ήρθε η ώρα του λογαριασμού.
Για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση θα έχουμε ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ λόγω της περικοπής των επιδομάτων μας και παρά την αύξηση 1,5% (που δικαιούμαστε οι περισσότεροι) κι όλα αυτά 4 μήνες μετά το «ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ». Επιπλέον, το προγραμματικό κείμενο του Συμφώνου Σταθερότητας προβλέπει ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ (50% για μόνιμους, 70% για αναπληρωτές) με άμεσα επακόλουθα τις συμπτύξεις τμημάτων, τις υπερωρίες των μονίμων και τη μαζική πρόσληψη ωρομισθίων, επιτείνοντας τις δουλοκτητικές σχέσεις εργασίας και υποβαθμίζοντας περαιτέρω την -έτσι κι αλλιώς – φθίνουσα ποιότητα της εκπαίδευσής μας. Με αυτούς τους αντιπαιδαγωγικούς τρόπους θα αντιμετωπιστεί ο περιορισμός των διορισμών. Να μη γελιόμαστε, οι αργόσχολοι αποσπασθέντες (ποιος πρωτίστως ευθύνεται άραγε για το φαινόμενο; ) δεν φτάνουν να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν.
Απέναντι σ’ αυτήν την …κλοπή και τη διαφαινόμενη οδυνηρή εκπαιδευτική καθημερινότητα των επόμενων ετών ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΟΠΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ. Μολονότι θεωρούμε ότι η επαναστατική γυμναστική των 24ωρων απεργιών δεν αποδίδει, αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα άλλο, για να δείξουμε τα αντανακλαστικά μας ως εργαζόμενοι. ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ για το τρέχον δίμηνο. Οι άλλες παρατάξεις του νομού μας (ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ) παρότι δέχονται την εισήγηση, δεν ενέκριναν ή διατήρησαν επιφυλάξεις απέναντι στο πρόγραμμα δράσης, χωρίς βέβαια να έχουν εναλλακτική πρόταση. Μια στάση πολύ «λίγη» για την τωρινή πολιτική συγκυρία.
Ακόμη κι αν σε πρώτη φάση περάσουν οι περικοπές, η αντίσταση είναι μονόδρομος, γιατί, όπως έδειξε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, οι περικοπές αυξάνονται (από 7% το πρώτο έτος σε 15% το δεύτερο), όταν βρουν πειθήνιους πολίτες. Αντίθετα, οι περήφανοι Ισλανδοί εξανάγκασαν την κυβέρνησή τους να διαπραγματευτεί ευνοϊκότερους όρους δανείου και περιόρισαν την οικονομική τους αφαίμαξη. Όπως φαίνεται, η διαπραγματευτική ανεπάρκεια της δικής μας κυβέρνησης έχει ανάγκη ένα λαϊκό μέτωπο αντίστασης.
Εμείς, λοιπόν, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ. Υπάρχουν υπερκέρδη σε Τράπεζες και Οργανισμούς, υπάρχει σπατάλη σε άχρηστες Επιτροπές και Ιδρύματα του Δημοσίου, υπάρχουν βεβαίως και σκανδαλωδώς αμειβόμενοι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ – ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΥΠΟΖΥΓΙΟ σε κάθε πρόγραμμα λιτότητας στα τελευταία 20 χρόνια.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ (ΟΛΜΕ – ΔΟΕ) ΣΤΙΣ 8 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ.

Ζωντανοί και ενεργοί, αντιστεκόμαστε!
ΓΙΑ ΤΗΝ Α.Ε.Σ. : Ν. Δαπέργολας, Κ. Καραΐσκος, Π. Καρακολίδης, Π. Μαμούκαρη

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 10ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - ΔΑΚΕ Ν.Ροδόπης

Με πρωτόγνωρη πολιτική, η κυβέρνηση ανοίγει πεδία σύγκρουσης σε όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες και ξεκάθαρα δρομολογεί δυσμενείς και σε αρκετές περιπτώσεις επαχθείς εξελίξεις. Αυτή η πολιτική δεν αφήνει κανένα περιθώριο και σε κανένα συνάδελφο, καμία δυνατότητα να αδιαφορήσει ή να δικαιολογήσει έστω και για ένα ζήτημα τις επιλογές αυτές που θα του δώσουν τον ελάχιστο λόγο για να απουσιάσει από την απεργία της 10ης Φεβρουαρίου. Μια απεργία που πρέπει να πετύχει τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής τόσο στην απόχή από την εργασία όσο και στην παρουσία στις συγκεντρώσεις. Μια απεργία που πρέπει να την χαρακτηρίσει η αποφασιστικότητα, η δυναμική και η αποστολή ισχυρού και ηχηρού μηνύματος, με καθαρό περιεχόμενο ανατροπής αυτής της σχεδιαζόμενης άκρως αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής.
Μιας πολιτικής όπου μεθοδευμένα κτυπά ύπουλα, πισώπλατα, ισοπεδωτικά κοινωνικά, οικονομικά, εργασιακά δικαιώματα του πλέον αδύναμου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

Ε.Λ.Μ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ: 02-02-2010
Συνάδελφε/-ισσα,
Στις 10 Φεβρουαρίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να βροντοφωνάξουμε:
• Καμιά μείωση μισθών και επιδομάτων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας
• Όχι στην αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και στην αύξηση ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο
• Όχι στη δυσμενή αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων, τη συνέχιση της ωρομίσθιας και τη μείωση των διορισμών
Συνάδελφε/-ισσα,
Η συμμετοχή όλων μας στην απεργία είναι η μόνη ελπίδα για να σταματήσουμε αυτή την πολιτική, που επιδιώκει για μια ακόμη φορά να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Το «τούνελ» της μονόπλευρης λιτότητας δεν έχει τέλος.
Η περικοπή κατά 10% των επιδομάτων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης, θα έχει άμεση επίπτωση στους μισθούς μας: πάνω από 50 ευρώ ουσιαστική μείωση του μισθού μας για το σύνολο των εκπαιδευτικών και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2010.
Η αλλαγή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος δεν σημαίνει απλώς τη μείωση των συντάξεων. Η θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος με πολλούς «πυλώνες» έχει στόχο να μεταφέρει την υποχρέωση του κράτους για τις συντάξεις στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Να μετατρέψει το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα σε ανταποδοτικό, επαγγελματικό και εντέλει να μας οδηγήσει στην ιδιωτική ασφάλιση.
Η καταλήστευση των ταμείων μας έφερε το Ταμείο Πρόνοιας στη δεινή θέση, σήμερα, να χρειάζεται σχεδόν δύο χρόνια για να αποδώσει το «εφάπαξ».
Τα μέτρα για τους διορισμούς που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας οδηγούν τους πάνω από 35.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους που βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας σε απόγνωση.
Η συνέχιση του θεσμού του ωρομισθίου ταλανίζει την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό. Η μείωση κατά 50% των μονίμων και κατά 70% των αναπληρωτών για το 2010-11, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ωρομισθίων
Η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών για όλα τα «στραβά» στη διαχείριση προσωπικού δείχνει και την αντίληψη για την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα Υπουργός Παιδείας.
Σε όλα αυτά απαντάμε με τον αγώνα μας.
Απεργούμε στις 10 Φλεβάρη και απαιτούμε:
• 5% του ΑΕΠ για την παιδεία ΤΩΡΑ
• 1.400 ευρώ καθαρά στον πρωτοδιόριστο εκπαιδευτικό. Άμεση καταβολή των 176 ευρώ σε όλους
• Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Ουσιαστική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΩΡΑ
• Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ
• Να μη γίνει καμιά αλλαγή στο σύστημα διορισμών μέχρι να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι όσοι βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας. Σταθερή και μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση. Κατάργηση ΑΜΕΣΑ του θεσμού του ωρομισθίου
• Δημόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν Εκπαίδευση. Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΛΜΕ
• 25 μαθητές ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
• Ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Με Τιμή το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου