ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ
Επικοινωνήστε με την ΕΛΜΕ Ροδόπης στο email: elmerodopis@gmail.com
Κυριακή 11 Αυγούστου 2013
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ε. Κ. Π. ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ «Μάριος Δ. Μαυροειδής»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών του γυμνασίου που εστάλη από το Υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Β/βάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του μαθήματος της μουσικής και των καλλιτεχνικών στη Β' και στη Γ' τάξη, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη πλήγμα στον πολύπαθο χώρο της παιδείας αλλά και του πολιτισμού του τόπου μας, ο οποίος τελεί υπό διωγμόν.
Συγκεκριμένα η μουσική αγωγή αποτελεί μια σύνθετη και διαρκή διαδικασία αισθητικής ευαισθητοποίησης και ψυχοσωματικής ενεργοποίησης των μαθητών όλων των βαθμίδων, αφού μέσω της πρακτικής εφαρμογής της οι μαθητές εκδηλώνουν τις εκφραστικές και τις δημιουργικές τους ικανότητες. Η κατάργηση του μαθήματος της μουσικής, όπως και των καλλιτεχνικών, στη Β΄ και στη Γ΄ τάξη του γυμνασίου στερεί ουσιαστικά από τους μαθητές τη μοναδική ίσως διέξοδό τους στην ελεύθερη έκφραση, τον αυτοσχεδιασμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, όλα δηλαδή τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα έπρεπε να αποτελούν τον πυρήνα ενός σύγχρονου δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
Η διδασκαλία της μουσικής δεν βασίζεται μόνο στο θεωρητικό της υπόβαθρο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επαρκής αφομοίωση της ύλης σε ένα προκαθορισμένο στενό χρονοδιάγραμμα, αλλά απαιτεί την πρακτική εξάσκηση και τη βιωματική εμπέδωση της γνώσης, στοιχεία που προϋποθέτουν βάθος χρόνου. Επιπλέον, η εμπλοκή της μουσικής σε διαθεματικές δράσεις άλλων μαθημάτων και στις εν γένει δραστηριότητες του σχολικού θεσμού απαιτεί την αυτόνομη παρουσία της ως ξεχωριστού γνωστικού αντικειμένου σε όλες τις γυμνασιακές τάξεις. Μόνο έτσι δύναται να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η έννοια της διαθεματικότητας σε όλους τους τομείς του νέου Γυμνασίου.
Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για πολλούς άλλους που δεν είναι εφικτό να αναπτυχθούν επαρκώς στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης, είναι σαφής και δεδομένη η ανάγκη διδασκαλίας της μουσικής και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
Εντούτοις, με την νέα αυτή μεθόδευση εκ μέρους των αρμοδίων φορέων του Υπουργείου, η απαξίωση της μουσικής και καλλιτεχνικής αγωγής κάθε άλλο παρά αποσκοπεί στην αναβάθμιση και βελτίωση μιας ολοκληρωμένης ουσιαστικής παιδείας. Αντιθέτως, στοχεύει στη δημιουργία ενός τεχνοκρατικού και αυτοματοποιημένου συστήματος παροχής γνώσεων και δεξιοτήτων, που οδηγεί στη δημιουργία προσωπικοτήτων χωρίς συναισθηματική νοημοσύνη, καθ’ ολοκληρίαν κατάλληλων για τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον τόπο μας.
Όσον αφορά στους συναδέλφους καθηγητές, το υπουργείο δεν διστάζει να υποβαθμίσει αντικείμενα τέχνης και πολιτισμού στο βωμό υλοποίησης αντεργατικών μέτρων όπως η κατάργηση οργανικών θέσεων με σκοπό μετακινήσεις, διαθεσιμότητες και απολύσεις, παρ’ όλο που τρία χρόνια πριν εκδόθηκαν τα νέα σχολικά βιβλία για το μάθημα της μουσικής. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη κατάργηση του μαθήματος σε δύο γυμνασιακές τάξεις, αποδεικνύει περίτρανα πως δεν υπάρχει κανένας παιδαγωγικός στόχος στο σχεδιασμό του νέου ωρολογίου προγράμματος: πρέπει απλά να συμπληρωθεί ο αριθμός των απολύσεων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην τρόικα.
Αντιτασσόμενοι στο σκοπό αυτό απαιτούμε την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου ωρολογίου προγράμματος. Θεωρούμε ότι το μάθημα της μουσικής, όπως επίσης και των καλλιτεχνικών, πρέπει να διδάσκεται υποχρεωτικά σε όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επιπλέον να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μόνιμης σχολικής χορωδίας, μοντέλο αντίστοιχο με τα λύκεια της Κύπρου και πολλών άλλων χωρών. Παράλληλα ζητάμε κάθε σχολείο να διαθέτει εξοπλισμένο Εργαστήριο Μουσικής σε ξεχωριστό ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Τέλος, όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ζητάμε να εξεταστεί σοβαρά από την πλευρά του υπουργείου η διδασκαλία της μουσικής και στα νηπιαγωγεία από τους πτυχιούχους εκπαιδευτικούς Μουσικής Αγωγής.
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70, Τ.Κ.176 71
Ε-mail.: heef.info@gmail.com
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η παρούσα επιστολή αντιπροσωπεύει τη φωνή των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ Οικιακής Οικονομίας, ως διαμαρτυρία και αγανάκτηση για τη συνεχή απαξίωση και υποβιβασμό που δέχεται η ειδικότητά μας, η οποία φαίνεται να γίνεται χωρίς καμία μελέτη και αναγνώριση της αξίας του αντικειμένου και φυσικά των σπουδών και προσόντων των εκπαιδευτικών που την υπερασπίζουν.
Η Οικιακή Οικονομία, παρά το διεπιστημονικό και διαθεματικό της χαρακτήρα, είναι συγκεκριμένη ως προς τους στόχους που προσπαθεί να επιτύχει. Είναι η μοναδική Επιστήμη που προσπαθεί βρει τις σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ διαφορετικών πεδίων που εμπίπτουν σε φαινομενικά διαφορετικές επιστήμες. Ανακαλύπτει τις σχέσεις που συνδέουν τη Διατροφή του ανθρώπου με το Περιβάλλον, το Περιβάλλον με την Οικονομία, την Οικονομία με τη Διατροφή, τη Διατροφή με την Υγεία, το Περιβάλλον με τον Πολιτισμό, τον Πολιτισμό με την Οικονομία, τον Πολιτισμό με τη Διατροφή και όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα της μικρότερης οικονομικής - κοινωνικής μονάδας που είναι η Οικογένεια.
Ως σύλλογος αποφοίτων Οικιακής Οικονομίας μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για τα νέα ωρολόγια προγράμματα και για τις αναθέσεις μαθημάτων οδηγούμαστε στο να εκδηλώσουμε την οργισμένη διαμαρτυρία μας απέναντι στις ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ πρακτικές του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα:
Παραβλέποντας το αντικείμενο των σπουδών μας και την επί χρόνια εμπειρία στη διδασκαλία κάποιων επιμέρους αντικειμένων του μαθήματός μας προχωρά στη μείωση των ωρών της Οικιακής Οικονομίας από 2 ώρες σε 1 ώρα στη Β΄ Γυμνασίου υποβαθμίζοντας το αντικείμενο της Οικιακής Οικονομίας από τη μία και από την άλλη καθιστώντας πλέον ανέφικτο να επιτευχθούν οι στόχοι του μαθήματος που σχετίζονται άμεσα με το επίκεντρο της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας, τον ίδιο το μαθητή.
Με τον τρόπο αυτό οδηγούμαστε σε κατάργηση οργανικών θέσεων και πιθανές απολύσεις εκπαιδευτικών.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει το ανυπόγραφο και απαράδεκτο έγγραφο σχετικά με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, το οποίο δεν έλαβε ποτέ υπόψη του τις αξιολογήσεις περί των πιλοτικών προγραμμάτων σπουδών στο οποίο βασίζεται, καθώς και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, απαξιώνοντας τόσο αυτούς όσο και τον σκοπό ύπαρξης του θεσμού της παιδείας, την ολοκληρωμένη διαμόρφωση προσωπικοτήτων μαθητών-πολιτών.
Με εκτίμηση, το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γαλάνης Νικόλαος Καλέμη Ντορίνα
--
___________________________________________
HEEF
E-mail: heef.info@gmail.com
Web: www.heef.eu
Forum: http://heef.freeforums.org/index.php
Twiteer: HEEF @HeefInfo Athens
Facebook: http://www.facebook.com/groups/148271682607/
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ :
Τα «επιτεύγματα» των άσχετων και ανίδεων υπαλληλίσκων-διεκπεραιωτών της Τρόικας
Ειδήσεις υπάρχουν τον Αύγουστο, σε πείσμα του Eco, και προέρχονται από το Υπουργείο «Παιδείας», Διαθεσιμότητας και Απολύσεων. Καινούργια «εμπνευσμένη» σύλληψη η αναμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος του Γυμνασίου με κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας, υποβάθμιση της Μουσικής, των Καλλιτεχνικών και της Οικιακής Οικονομίας και υποκατάστασή τους από την αποτυχημένη εν πολλοίς –όπως διδάχθηκε στα Λύκεια- Ερευνητική Εργασία.
Δεν θα μας απασχολήσει αρχικά το πολύ σοβαρό θέμα της απώλειας θέσεων εργασίας. Θα προτάξουμε την παιδαγωγική πλευρά του θέματος. Ποιον τύπο μαθητή, λοιπόν, θέλει να διαμορφώσει το υποχρεωτικό Γυμνάσιο; Απάντηση: α)ξεκάθαρα έναν μαθητή μόνο με τις βασικές γνώσεις χωρίς Αισθητική και Μουσική Αγωγή, κι ας είναι τα συγκεκριμένα μαθήματα τα «τείνοντα πρὸς ἀρετήν», κατά τον Αριστοτέλη, β) έναν μαθητή χωρίς «τὰ χρήσιμα πρὸς τὸν βίον», χωρίς την «εὐβουλία περί τῶν οἰκείων» στα οποία στοχεύει η Οικιακή Οικονομία και η Τεχνολογία. Η ολοκληρωμένη παιδεία, ωστόσο, εκτός από την «διάνοιαν», την πνευματική καλλιέργεια, χρειάζεται όλα τα προηγούμενα σε μετρημένη δοσολογία.
Αντ’ αυτού στα Γυμνάσια –και στα Λύκεια απ’ ό,τι μαθαίνουμε από τις διαρροές- ενισχύεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα η αρχαιομάθεια των μαθητών, η οποία βέβαια είναι άπιαστος στόχος για την πλειοψηφία τους, αυτό όμως δεν είναι θέμα ποσοτικό (ωρών διδασκαλίας), αλλά μάλλον περιεχομένου, μεθοδολογίας και αξιολόγησης του μαθήματος. Έτσι στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα υπάρχουν μόνο τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά και ούτε ένα κείμενο της Μεσαιωνικής Γραμματείας, έτσι για να μετεωρίζεται ο μαθητής από την αρχαία προς τη σημερινή γραμματεία με ένα ακατανόητο άλμα αιώνων και να μην υπάρχει η αίσθηση της συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού. Πρέπει να προσεχθεί αυτή η αρχαιοπληξία, η οποία σε συνδυασμό με την περιρρέουσα ημιμάθεια έχει ήδη θλιβερά αποτελέσματα : «εξωγήινοι οι Αρχαίοι», «απόγονοι των Έλ», ακούμε συχνά. Θα ενδυναμώσουμε αυτήν την τάση ή θα βάλουμε το μάθημα της γλωσσικής διδασκαλίας σε στέρεη βάση;
Υποβαθμίζεται και η Πληροφορική –πληροφορίες μιλούν για κατάργησή της στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο. Αν διδάσκεται σε κατώτερες βαθμίδες, έχει καλώς. Αν όμως καταργηθεί, τελειώσαμε και με τον ψηφιακό εγγραματισμό μας. Το επόμενο βήμα θα είναι η … Αλληλοδιδακτική μέθοδος, στην οποία οι μεγάλοι μαθητές θα βοηθούν τους μικρούς, για να καταφέρουμε να πάρουμε την επόμενη δόση.
Για να σοβαρευτούμε : αυτό είναι το όραμά μας για την Παιδεία; Αυτή είναι η Παιδεία που θα ανέστρεφε την πνευματική –κατά βάση- κρίση αξιών της κοινωνίας μας; Αυτή είναι η Παιδεία που θα πυροδοτήσει την πολυθρύλητη ανάπτυξη; Μετά από τόσες και τόσες «μεταρρυθμίσεις», γυρνάμε στο παλιό σύστημα Δεσμών με πριμοδότηση του Βαθμού εισαγωγής από την Α΄ και Β΄Λυκείου (ίσχυσε γύρω στο 1986-87).
Και βλέποντας όλη αυτήν την ασυναρτησία μπορεί η εκπαιδευτική κοινότητα και ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ να μείνει με σταυρωμένα χέρια; Οι αλχημιστές του Υπουργείου δρομολογούν την απόλυση των καθηγητών Τεχνολογίας, οι οποίοι είναι κυρίως απόφοιτοι σχολών Πολυτεχνείου και της Γεωπονικής με επιπρόσθετη παιδαγωγική κατάρτιση. Δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αυτοί οι καθηγητές για τη διδασκαλία του Ελεύθερου – Γραμμικού Σχεδίου που απουσιάζει από τα περισσότερα Λύκεια, ενώ είναι προαπαιτούμενο για την υποψηφίους της Αρχιτεκτονικής; Δεν μπορούν να στελεχώσουν τους τομείς Δομικών Έργων και Γεωπονίας-Διατροφής των ΕΠΑΛ και να βάλουν το λιθαράκι τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;
Αφήνω τα συμπεράσματα στον αναγνώστη. Δύο τελευταίες σημειώσεις μόνο : 1) σε όσους επικροτούν τις απολύσεις των εκπαιδευτικών να επισημάνω ότι είναι οι ίδιοι αυτοί που σχεδιάζουν το μέλλον των παιδιών μας και αυτοί που διώχνουν εξειδικευμένους επιστήμονες από την εκπαίδευση και ίσως από τη χώρα. Η ίδια λογική! Κι αν η μετανάστευση του ΄50 ήταν κυρίως αφαίμαξη εργατικού δυναμικού, κατά βάση ανειδίκευτου, η σύγχρονη μετανάστευση εξειδικευμένων επιστημόνων θα είναι ταφόπλακα. Έχει η χώρα τέτοια πολυτέλεια;
2) σε όσους γονείς έβλεπαν έναν ανούσιο φόρτο μαθημάτων για τα παιδιά τους και ίσως …ανακουφίστηκαν από την κατάργηση μερικών θα απαντήσω ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η μέχρι τώρα παιδαγωγική εμπειρία και να ληφθεί υπόψη η σημερινή συγκυρία κρίσης. Έτσι ενώ χρειάζεται η πολύπλευρη μόρφωση, δεν είναι απαραίτητα τα διαγωνίσματα και οι εξετάσεις για ΟΛΑ τα μαθήματα. Υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης. Εξάλλου, η μεγάλη μάστιγα της εκπαίδευσης, αυτή που νεκρώνει τα δημιουργικά μυαλά, η αποστήθιση και η τυποποίηση, δεν εξαλείφονται με τα λιγότερα μαθήματα και τις απανωτές εξετάσεις –που προτείνονται- αλλά με την κατάργηση της συγκεκριμένης ύλης και την εμβάθυνση – κριτική προσέγγιση στο κάθε αντικείμενο.
Παν. Καρακολίδης, φιλόλογος
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2022
(1)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2017
(1)
- ► Δεκεμβρίου (1)
-
►
2015
(13)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2014
(18)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
▼
2013
(22)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (4)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2012
(13)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2011
(37)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (4)
- ► Ιανουαρίου (4)
-
►
2010
(57)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (8)
- ► Ιανουαρίου (4)